Ev Tipi Ventilatör
Ev tipi ventilatör, solunumunu kendi başlarına yapmakta zorlanan veya hiç yapamayan hastaların solunumuna destek olması amacıyla, evde kullanılan solunum destek cihazlarıdır.Ev tipi mekanik ventilatörler, evde kullanıma yönelik üretildiği için diğerlerinden bazı farkları vardır. Genel görünüş olarak hastane tipi cihazlardan daha küçüktür ve taşınabilir şekildedir. Hastane tipi mekanik ventilatörlerin hepsinde batarya yoktur. Ancak ev tipi modellerin hepsinde elektrik kesintilerine karşı batarya mevcuttur. Ayrıca el tipi olan veya transfer (transport) amaçlı kullanılan mekanik ventilatörlerin bazılarında hiç elektronik parça bulunmamaktadır. Bu cihazlar tamamen elektriksiz şekilde çalışmaktadır ve bataryaya da ihtiyaç duymazlar. Ev tipi olan modellerde bu şekilde bir özellik mevcut değildir.
El tipi olan veya transfer amaçlı kullanılan modellerin fonksiyonları, modları ve parametreleri oldukça azdır. Bu cihazlar diğerlerine göre hafiftir ve genellikle geçici olarak kullanıldığı için az özellikli şekilde üretilmişlerdir. Ev tipi mekanik ventilatörler bunlar kadar az özellikli değildir. Yoğun bakım ve klinik tipi mekanik ventilatörler kadar özellikleri olmasa da neredeyse bu cihazların yaptığı çoğu işlemi yapabilirler. Solunum modları ve parametreleri olarak da oldukça detaylı şekilde üretilmişlerdir. Bu sayede ev tipi cihazlar, uzun süre hastadan ayrılmadan günlerce, haftalarca veya aylarca kesintisiz şekilde kullanılabilir.
Ev tipi cihazlar, hastanelerde kullanılan mekanik ventilatörlerle karşılaştırılırsa bir takım eksikleri ortaya çıkacaktır. Örneğin ev tipi mekanik ventilatör cihazların çoğunda yüksek basınçlı oksijen kaynağıyla birlikte kullanım özelliği yoktur. Bu cihazlar yine ev tipi olan oksijen konsantratörü cihazlarıyla veya başlıklı oksijen tüpleriyle yani düşük basınçlı oksijen kaynaklarıyla birlikte kullanılabilirler. Yoğun bakımlarda veya hastane servislerinde bulunan duvardan gelen yüksek basınçlı oksijen kaynaklarına bağlanabilme özelliği yoktur. Bu nedenle yoğun bakımlarda kullanılan mekanik ventilatörler gibi yüksek oranda oksijenle solunum desteği sağlamazlar. Düşük basınçlı oksijen kaynağıyla kullanıldığında maksimum % 50 FiO2 değerine kadar çıkabilirler. FiO2 parametresi hastaya giden havadaki oksijenin oranını ifade eder. Yani ev tipi cihazlarda hastaya giden havanın ancak yarısı oksijen olabilir. Piyasada bulunan standart kalitede oksijen cihazlarıyla kullanıldığında bu değer maksimum % 35-40 civarında olacaktır. Yoğun bakım tipi mekanik ventilatörler yüksek basınçlı oksijen kaynağına bağlanabildiği için hastayı soluturken yüksek oranda (% 100’e kadar) oksijen gazıyla kullanılabilir. Ev tipleriyse az önce bahsettiğim gibi maksimum % 50 civarında oksijen gazıyla birlikte solunum desteği sağlar. Yüksek yoğunlukta oksijenle solunum desteği, durumu stabil olmayan ve ani solunumsal değişiklikler yaşayan hastalarda kullanılan bir özelliktir.
El tipi veya transport mekanik ventilatörlerde de yüksek basınçlı oksijen kaynağı kullanılabilmektedir. Özellikle elektronik olmayan ve elektriksiz şekilde çalışan ventilatörler hava kaynağı olarak basınçlı oksijeni kullanmaktadır. Bu cihazlar yüksek basınçla gelen oksijeni atmosferde bulunan havayla birleştirerek hastaya solunum desteği sağlar. Ev tipi mekanik ventilatörlerin içinde hava motoru olduğu için bu özellik mevcut değildir. Hastaya gönderilen hava cihazın içindeki motorlar sayesinde üretilir.
Ventilatör cihazının en temel amacı, nefes almakta güçlük çeken kullanıcıların işini kolaylaştırarak hava hareketini artırmaktır. Ventilatörler doğal yoldan nefes alamayan hastaların akciğerlerine solunabilir hava hareketleri gönderir.
Solunum kaslarının yetersizliğini düzeltmek. Sedasyon ve/veya paraliziye müsaade etmek. Sistemik veya myokardiyal oksijen tüketimini azaltmak. Kafa içi basıncı azaltmak.Göğüs duvarı stabilizasyonu sağlamak.
Özellikle yoğun bakım sürecinde olan veya hastanenin belirli bölümlerinde yatan hastalar, doktorları uygun görürse eve çıkarılarak tedavilerine ve bakımlarına ev ortamında devam edebilirler. Bu tip hastaların trakeostomileri varsa ve solunumsal kronik bir rahatsızlığa sahiplerse mekanik ventilatör cihazıyla solunum desteği verilmektedir. Bu cihazlar hastane sürecinde kullanılabildiği gibi evde de kullanılabilmektedir. Hastalar eve çıkarıldıklarında solunumlarına mekanik ventilatör cihazıyla devam ederler. Ev tipi mekanik ventilatör cihazının diğerlerinden bazı farkları vardır. Özellikle evde bakılan hastaların ihtiyacı olan özelliklerle donatılmıştır. Bu cihazlar invaziv veya non-invaziv olarak hastaya bağlanabilir. Bunun ne demek olduğunu yazının ilerleyen bölümlerinde anlatacağım. Mekanik ventilatör cihazları hastanın solunum eforuna destek olur, eğer hastanın solunum eforu yoksa cihaz tarafından solunum sağlanır.
Ev tipi mekanik ventilatör cihazının modları ve parametreleri bir hekim önerisiyle hastanın ihtiyaçlarına uygun şekilde ayarlanır. Ayrıca bu cihazlarda bazı alarmlar vardır. Cihaz solunum sağlarken, bazı solunumsal parametreleri de sürekli olarak ölçer. Solunumsal değerler ayarlanan limitlerin dışına çıktığında, cihaz sesli ve görsel olarak alarm verir. Bu sayede acil durumlarda hastaya müdahale edilebilir.
Yeni Vivo 65 hastanede veya evde son derece güvenli ve güvenilir ventilasyon gerektiren pediatrik ve yetişkin hastalara yönelik bir yaşam destek ünitesidir. Vivo 65 kliniksel mükemmellik, çok yönlülük ve düşük sahip olma maliyeti sunar. Kliniksel mükemmellik En zor koşullar altındaki hastaları tedavi etmek için bakıcıları güvenlik ve kliniksel mükemmelliğe ihtiyaç duyar. Vivo 60 bu talepleri karşılamak için geliştirildi: Pediatrik (5kg’dan itibaren) ve yetişkin ventilatör bağımlı hastalar için tasarlandı. Son derece hassas volüm dağıtıcı ve tetik hassasiyeti. Birleşik SpO2, CO2, FiO2 görüntüleme, sayısal değerler ve basınç, ekranda akış ve volüm dalga formları, kapsamlı alarm ve PC yazılımı içeren gelişmiş görüntüleme seçenekleri. Çok yönlülük Hastane, ev ve mobil kullanım için dizayn edilmiş, çekici İskandinav tasarımı, düşük ses seviyesi, 12 saate varan çalışma süresi ve geniş aksesuar aralığı. Gelişmiş kullanım ve ayar modları, 3 profil, kaçak veya exhalasyon valfi ile tek ve çift hat devresinin seçimi, invaziv ve non-invaziv kullanım Vivo 65’ı hasta ihtiyaçlarına çok iyi adapte etmekte ve doktorların öncelikli tercihi olmaktadır. Düşük sahip olma maliyeti Maliyetli tedavi ve servislere olan rağbet gittikçe artmaktadır. Bu yüzden Vivo 65, hastanelere ve evde bakım sağlayıcılara çekici bir sahip olma maliyeti teklifi geliştirdi. Sağlam tasarım ve dayanıklı aksesuarlar. Hızlı ve uygun maliyetli bir hizmet için modüler bir teknik tasarım. Yedek parça ve teknik eğitim konusunda Vivo 55 ile sinerjileri var. Birleşik görüntüleme kapasitesi, harici görüntüleme ekipmanına olan ihtiyacı azaltmaktadır.
Ventilasyon Modları | PSV, PSV(TgV), PCV SIMV, PCV, PCV(TgV), VCV SIMV PCV(A), PCV(A+TgV), CPAP, VCV, VCV(A), VCV MPV, PCV MPV |
Hasta Modları | Yetişkin, Pediatrik |
Cihaz Modları | Ev, Klinik |
İnspirasyon Basıncı | 4 - 60 cmH2O |
İnspirasyon Basıncı | Kapalı, 2 cmH2O - 30 cmH2O |
Nefes Hızı(PCV,VCV,MPV,SIMV) | MPV modunda 4 - 60 bpm, 0 - 60 bpm |
Şebeke Beslemesi | 100-240 VAC |
Harici DC | 24V DC |
Click-on Batarya | 8 Saat |
Dahili Batarya | 4 Saat |
GxYxD | 343 × 125 × 264 mm (343 × 125 × 285 mm click-on batarya ile |
Ağırlık | 5.4 kg |
Gürültü seviyesi (10 cmH2O sabit basınçta) | 30dBA’dan az |